Ik heb een collectieve cv-installatie en/of stadsverwarming. Hoe werkt de thermostatische radiatorkraan in mijn woning?

Is uw woning aangesloten op een collectieve cv-installatie? Dan wordt het water voor de verwarming in een ketelhuis verwarmd. Deze collectieve cv-installatie wordt met een computer geregeld. Deze regeling bepaalt welke watertemperatuur er nodig is om uw woning te verwarmen, op basis van de buitentemperatuur. Dit kan betekenen dat uw verwarming niet gloeiend heet aanvoelt. Maakt u zich dan geen zorgen, uw verwarming verwarmt dan op lagere temperatuur. Zit uw woning aangesloten op stadsverwarming? Dan levert Ennatuurlijk de warmte. Hier heeft WonenBreburg in veel gevallen geen invloed op.

Hoe werkt de thermostatische radiatorkraan in uw woning?
In de draaiknop op uw radiatoren zit een voeler die de temperatuur in de ruimte meet. Hieronder ziet u welk cijfer welke temperatuur betekent:
Instelling:          ❉       1            2         3             4              5 en hoger
Temperatuur: 6°C   9°C   13°C   16°C    20°C       maximaal

Staat de knop bijvoorbeeld op stand 4 en is het in de ruimte koeler dan 20 °C? Dan gaat de radiator verwarmen tot het in de ruimte 20 °C is. Bovendien blijft de radiator warm, om de temperatuur in de ruimte op 20 °C te houden. Is de bovenkant van de radiator warmer dan de onderkant? Maakt u zich geen zorgen, dat is normaal.
Staat de knop bijvoorbeeld op stand 4 en is het in de ruimte warmer dan 20 °C? Dan blijft de radiator koud. Zo kan bijvoorbeeld de zon ook voor voldoende warmte in de ruimte zorgen. Uw verwarming verspilt zo geen energie.

Vergeet niet om de radiatorkraan open te zetten
Wilt u een ruimte verwarmen? Vergeet dan niet om de kraan van de radiator open te zetten. Heeft u een thermostatische radiatorkraan? Draai deze dan naar de gewenste stand. Stroomt er geen warm water door de radiator? Dan kan het zijn dat het mechanische deel in de kraan vast zit. Door zachtjes op de kraan te tikken komt het mechanisme los en zal de kraan weer gewoon functioneren.