Kunst in Tilburg Noord leidt tot verbinding

Muurschilderingen zijn populair. Ze fleuren de buurt op, vergroten de leefbaarheid in de wijk én zorgen voor trotse bewoners. Ook verschillende woongebouwen van WonenBreburg zijn sinds deze zomer enkele fraaie muurschilderingen rijker. Zoals in de  weelincklaan en Bartokstraat in Tilburg Noord.

Het idee voor de muurschildering in de Sweelincklaan kwam van een bewoner en lid van de commissie van huurders, vertelt woonconsulent Nancy Ben Jeddi. “Ik was meteen enthousiast. De  woongebouwen in de Sweelincklaan bestonden in coronatijd veertig jaar, maar dat kon destijds niet gevierd worden. Met deze muurschildering zouden we er alsnog op een feestelijke manier bij stil kunnen staan. Samen met Art-fact, een cultuurcoach en WonenBreburg maakten we er een buurtcultuurproject van. We betrokken bewoners én jongeren uit de wijk." 

Een project van iedereen

Het resultaat is een 27,5 meter hoge schildering van twee reigers, moeder en kind die elkaar aankijken, door kunstenaar Joep van Gassel. “Bijzonder aan dit project is dat bewoners en jongeren uit de  buurt van begin tot eind betrokken zijn geweest”, legt Nancy uit. “Van de keuze voor de kunstenaar tot het aandragen van ideeën voor het uiteindelijke ontwerp. Dat heeft veel betekend voor de wijk. Iedereen is blij met het resultaat!”

De toekomst is nu

Voor een ander buurtcultuurproject De toekomst is nu! vroegen de cultuurcoach, Art-Fact en WonenBreburg naar aanleiding van het succes in de Sweelincklaan zich af: kunnen we in Tilburg Noord samen nóg zoiets moois realiseren? “De perfecte locatie werd gevonden tegenover basisschool De Vlashof”, vertelt woonconsulent Léonie Vos. “Ook bij dit project betrokken we jongeren uit de buurt. De kunstenaar Finn Zweemer gaf graffiti-workshops aan basisschoolleerlingen uit de wijk. Zij gaven input voor het uiteindelijke ontwerp voor de muurschildering: planeten, astronauten, voetbal en Tilburg Noord.”

De Buurt als Museum

De muurschildering in de Bartokstraat werd deze zomer feestelijk geopend. Dat was samen met de opening van de expositie van het project De Buurt als museum, waarbij ook kunstwerken van  basisschoolkinderen werden tentoongesteld. “Het was mooi om te zien hoe trots en enthousiast alle betrokken kinderen en jongeren in de wijk waren”, blikt Léonie terug. “Er was een hele  wijkmuseumroute, met als klap op de vuurpijl natuurlijk die prachtige muurschildering. Bewoners zijn er heel blij mee. Het is toch een soort visitekaartje van de wijk.”

Meer verbinding

Zo’n muurschildering is echt een aanvulling voor de wijk, vindt Nancy. “De bewoners vinden het prachtig en zijn er enorm trots op. Het is een voorbeeld van hoe zoiets moois samen met bewoners kan  ontstaan, en tot meer verbinding in de wijk zorgt. Dit soort initiatieven kunnen we vanuit WonenBreburg alleen maar aanmoedigen”, zegt Nancy tot slot. “Bewoners die ook een mooi idee voor hun wijk  hebben, raad ik aan het met de buurtbeheerder of woonconsulent te bespreken. Kijk waar het toe kan leiden!”