Den Herdgang – een nieuwe toekomst (Tilburg)

In het voorjaar van 2025 vertrekt stichting De Wever uit Den Herdgang. Dit gebouw aan de Berlagehof 60 is eigendom van WonenBreburg. Dit vertrek betekent dat Den Herdgang nieuwe bewoners krijgt. Het vertrek van De Wever heeft ook gevolgen voor de activiteiten die er worden georganiseerd.

Nieuwe bewoners

In het voorjaar van 2025 verhuizen de huidige bewoners van Den Herdgang. Hun kamers worden opgeknapt voor nieuwe huurders.

Deze woonruimten zijn hard nodig voor iedereen die op zoek is naar een thuis in Tilburg. Het gaat om huurders zoals jongeren die net zijn gaan werken maar nog noodgedwongen thuis wonen, of bijvoorbeeld mensen die onlangs zijn gescheiden en geen eigen plek meer hebben.

Activiteiten

Op dit moment zijn er allerlei activiteiten in de gezamenlijke ruimten in Den Herdgang. Bij veel activiteiten zijn bewoners en wijkbewoners betrokken als deelnemer en/of als actieve vrijwilliger. Dat is de kracht van Den Herdgang. Het zou mooi zijn als een deel van die activiteiten tijdens en na de verbouwing door kunnen blijven gaan. Hoe krijgen we dat samen voor elkaar? Daarvoor hebben we jouw hulp en jouw ideeën nodig.

Vragen?

Neem contact op met WonenBreburg via woonconsulent Marjolijn Zebregs, m.zebregs@wonenbreburg.nl of met de gemeente via omgevingsmanager Marc van Akkeren, marc.van.akkeren@tilburg.nl.

Op de hoogte blijven?

Deze pagina wordt steeds bijgewerkt met nieuwe informatie als er een communicatiemoment is geweest met de omgeving. Wil je als eerste op de hoogte zijn? Geef je adres door aan m.zebregs@wonenbreburg.nl.

Bekijk het laatste nieuws over Den Herdgang

Vragen algemeen

Waarom zijn WonenBreburg en de gemeente nu pas met Den Herdgang bezig?

Het besluit om te verhuizen is in maart 2024 genomen. De gemeente is toen ook op de hoogte gesteld. Daarna zijn bewoners en omwonenden geïnformeerd over de verhuizing. Ondertussen heeft WonenBreburg onderzoek gedaan naar de technische mogelijkheden van het gebouw om zo beter te kunnen beoordelen welke toekomstige bewoners er kunnen komen. Op 14 november vertellen WonenBreburg, Gemeente Tilburg en de Wever, tijdens een informatiebijeenkomst over wat we nu weten over de toekomst voor het gebouw. Wijkbewoners denken tijdens die avond ook mee over mogelijke activiteiten in de toekomst.

Wanneer weten jullie wat er precies gaat gebeuren?

Het duurt nog lang voordat we weten wat er precies gaat gebeuren in Den Herdgang. We willen eerst gesprekken hebben met omwonenden en organisaties die willen helpen bij Den Herdgang. We willen ook onderzoeken welke activiteiten we in de toekomst kunnen bieden. Daarvoor zijn die gesprekken nodig. Daarnaast moeten we een procedure voor een omgevingsvergunning volgen. We willen wel graag al activiteiten in de ontmoetingsruimte starten, nadat De Wever weg is.

Welke scenario’s zijn bekeken?

WonenBreburg heeft veel mogelijkheden voor het gebouw bekeken. Het gebouw is technisch nog prima en kan op termijn een woonplek bieden aan mensen. Daarom hebben we besloten het gebouw in te zetten voor mensen die een plek zoeken om te wonen.

Zitten WonenBreburg en de gemeente op hetzelfde spoor?  

Ja, WonenBreburg en de gemeente willen allebei dat de woonruimte in Den Herdang nieuwe bewoners krijgt, die goed samenleven met de huidige bewoners. Verder willen we bevorderen dat mensen naar elkaar omkijken. 

Vragen over wonen en nieuwe bewoners

Wat voor mensen komen er straks te wonen?

Dat is nog niet bekend, behalve dat het om huurders van WonenBreburg gaat. Deze woonruimten zijn hard nodig voor iedereen die op zoek is naar een thuis in Tilburg. Dit zijn 1-persoonshuishoudens, zoals bijvoorbeeld jongeren die net zijn gaan werken maar nog thuis wonen, of mensen die onlangs zijn gescheiden en geen eigen plek meer hebben.

Komen er nieuwe bewoners vanuit een crisissituatie? En wat betekent dit voor de doorstroming: dus krijg je dan vaker dat nieuwe bewoners weer gaan verhuizen?

Sommige huurders met een speciale status komen hier niet wonen. Hier komen mensen die snel een woning nodig hebben. De doorstroom kan iets sneller zijn.
Het zou mooi zijn als nieuwe bewoners ontdekken dat Den Herdgang meer is dan alleen een thuis, door de activiteiten die er zijn. Daarmee is het als een kloppend hart in de buurt. Mogelijk gaan nieuw bewoners ook meedoen met en bijdragen aan dat kloppend hart. 

Hoe gaat het beheer plaatsvinden als het pand deels leegstaat?

Dat is nu nog niet bekend, maar dat is wel belangrijk dus daar denken we al wel over na. Zodra er meer duidelijk is, komen we hierop terug.

Moeten er dingen verbouwd worden? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel last gaan we daarvan hebben?

Ja, WonenBreburg gaat het gebouw verbouwen. We kijken nu nog welk deel precies en op welke manier. Zodra we daar meer over weten, is dat te vinden op de website. We willen ook weer een informatieavond houden als we meer weten. Dat wordt dan in 2025.

Mag het gebouw gesloopt worden en mag er een nieuw verzorgingsgebouw gebouwd worden?

WonenBreburg gaat het gebouw niet slopen. Het gebouw is niet meer geschikt voor zware zorg, dus er komt geen nieuwe zorgpartij in het gebouw.

Hoeveel woningen komen er?

We verwachten ongeveer 85 nieuwe woningen. De appartementen zijn voor 1-persoonshuishoudens. Ze hebben nu gezamenlijke woonkamers. We onderzoeken nog hoe de appartementen en gangen worden ingedeeld.

Hoe wordt omgegaan met de verwachte parkeerdrukte?

Als er woningen bijkomen, moeten we ook kijken naar mogelijkheden voor parkeren, voordat de vergunning wordt gegeven. Nu komen personeel en bezoekers vaak met de auto. In de toekomst zijn dat bewoners. Het is nog lastig te voorspellen of dit extra auto’s oplevert. De gemeente werkt altijd met normen voor parkeren. In het uiterste geval kunnen nieuwe bewoners geen parkeervergunning krijgen. 

Het is een ingewikkelde puzzel, die we samen nog leggen. Het inrichten van het parkeren is onderdeel van de bestemmingsprocedure.

Wanneer zijn er nieuwe bewoners?

Dat weten we nog niet. We moeten nog procedures doorlopen en verbouwingen voorbereiden. We blijven graag in gesprek en informeren elkaar.

Waarom worden de woningen niet voor ouderen die nu in een groter huis wonen met meerdere slaapkamers?

De corporaties in Tilburg helpen ouderen naar kleinere woningen door maatwerkadviseurs met “Van groot naar beter”.

Denken jullie ook aan samenleven en voor elkaar zorgen zoals in andere culturen? Bijvoorbeeld een familiehuis zoals in de moslimcultuur.  

We weten nog niet of het gebouw daarvoor geschikt is. We willen snel een invulling voor het gebouw en denken aan mensen die snel een woning nodig hebben. Er kan een combinatie gezocht worden met de mensen die hier komen wonen en de gemeenschappelijke functies van het gebouw.

Wanneer begint de verbouwing?  

Dat weten we nog niet precies. Er vindt nog onderzoek plaats naar hoe de verbouwing eruit gaat zien. Daarnaast doorlopen we de bestemmingsprocedure. We willen op korte termijn activiteiten laten plaatsvinden en onderzoeken de mogelijkheden met bewonersinitiatieven en professionals. 

Vragen over wijkvoorziening en activiteiten

Blijft alles zoals het nu is?

Er gaan dingen veranderen. Niet alle diensten die De Wever in huis had en die buurtbewoners ook konden gebruiken, blijven. We gaan samen met bewoners kijken wat er wel kan.

Wat voor activiteiten komen er straks?

Dat is nu nog niet bekend. We willen graag met omwonenden en partijen die daar goed in zijn, samen kijken wat er mogelijk is.

Blijft het restaurant?

We doen ons best om het restaurant te behouden. We kunnen nog niet garanderen dat het in de huidige vorm blijft bestaan.

Kunnen we warm blijven eten?

Tussen de middag wel. 's Avonds niet. In december stopt De Wever altijd met avondmaaltijden vanwege Kerst. Ook verhuizen de medewerkers naar andere locaties, waardoor er vanaf januari 2025 te weinig medewerkers zijn voor het avondeten.

Wat gebeurt er met de kapster, de prikpost en het kinderdagverblijf?

Het kinderdagverblijf valt buiten het deel van het gebouw waar dingen gaan veranderen. Met de kapster en de prikpost gaan we in gesprek over hun wensen en de mogelijkheden om op deze locatie te blijven. 

Kunnen we verjaardagsfeestjes blijven vieren in het bruine café?

We moeten voor het hele gebouw bekijken wat een handige indeling is voor de toekomst. Dat geldt ook voor het bruine café.

Kunnen wij onze activiteiten nog blijven doen tijdens de verbouwing van Den Herdgang?

Ja, we willen graag dat de activiteiten veilig doorgaan tijdens de verbouwing. We onderzoeken hoe we dat in kunnen richten. Zodra er meer duidelijk is, informeren we je.

Welke rol heeft De Wever straks in de activiteiten?

Gemeente Tilburg en WonenBreburg willen de activiteiten in en rondom Den Herdgang behouden. De Wever wil dit tijdelijk ondersteunen. Hoe dit precies gaat, bekijken we nog.

Vragen over omgeving

Hoe blijft het veilig in de buurt?

Zie je iets verdachts? Meld dit bij de politie (112 bij spoed, 0900 8844 in andere gevallen) of bij de gemeente (via de app Fixi of bel: 14013).

 

Hoe zorgen jullie dat er geen overlast voor de omwonenden komt?

Bij het uitwerken van het wonen en leven op deze locatie is goed beheer een van de aandachtspunten. We gaan daar goed naar kijken en mogelijk hebben we daarin ook vragen aan je. Je hoort of leest daar later over. Alle nieuwe informatie is steeds te vinden op de website van WonenBreburg.

Er is geen samenhang meer in de straten, mensen kennen elkaar niet meer. Hoe los je dat op en hoe kun je dat bij een nieuw initiatief verwachten?  

We willen meer inzetten op gemeenschapsvorming en dat moeten we organiseren. Het pand leent zich goed om te mengen en samen dingen te doen. We kennen voorbeelden van gemengd wonen in Tilburg. Bewoners die willen meewerken aan het samenleven in de buurt kunnen meedoen aan de werkgroep Ggoud. Aanmelden kan bij Marije Anneveldt. Marije is bereikbaar via 06-57 86 31 34 of marijeanneveldt@cotourdetwern.nl

Vragen over de zorg voor mensen

Heeft de verhuizing van De Wever gevolgen voor de thuiszorg in de aanleunwoningen?

Nee, De Wever Thuis blijft de thuiszorg verzorgen.

Mijn moeder heeft een personenalarmering. Wat gebeurt er als De Wever weg is?

De alarmen komen binnen bij een centrale post voor heel Oud-Noord. Er verandert dus niets.

Hoe wordt de zorg voor ouderen geregeld na het vertrek van de Wever? Kan er een steunpunt komen in de wijk, bijvoorbeeld een huisarts?  

Er is al een steunpunt, de Wever Thuis en dat blijft in de wijk. Met de prikpost Diagnovum zijn we nog in gesprek. 

Hoe wordt het tekort aan huishoudelijke hulp en verzorging opgelost?  

Dat tekort kunnen we hier niet oplossen. Het wordt geen zorgcomplex. We willen als goede buren met elkaar omgaan en elkaar helpen. Huurders, vrijwilligers, gemeente, en Contour de Twern. 

Vragen over op de hoogte blijven en contactpersonen

Blijft er een aanspreekpunt voor ouderen?

Dat is nu nog niet bekend.

Wel kunnen alle ouderen uit de Bouwmeesterbuurt met vragen of ideeën  contact opnemen met Marije Anneveldt van ContourDeTwern. Marije is bereikbaar via 06-57 86 31 34 of marijeanneveldt@cotourdetwern.nl.

Als ik een idee heb, bij wie kan ik dan terecht?

We horen je ideeën graag. Mail je vragen, ideeën of zorgen naar m.zebregs@wonenbreburg.nl  Dan kijken wij wat we ermee kunnen of proberen we je antwoord te geven.

Er zijn mensen zonder computer, hoe kunnen zij de vragen en antwoorden teruglezen?  

We leggen uitgeprinte vragen en antwoorden in Den Herdgang (bij Claudi).