Tilburgse kermisliefhebber bouwt modelstad én buurtbar

Jan Robbe (69 jaar) is Tilburger in hart en nieren. Toen hij vier jaar geleden verhuisde naar deze fijne woning van WonenBreburg in de wijk Groenewoud, had hij eindelijk alle ruimte om zijn vroegere hobby modelbouwen weer op te pakken. Wat hij voornamelijk bouwt? Tilburg natuurlijk!

“Kijk, hier zie je het Trappistenklooster, de Bosscheweg en de Efteling. En hier de Tilburgse kermis!” Trots wijst Jan een voor een alle Tilburgse highlights aan. “Van de kermis heb ik nog veel meer onderdelen, ik zou zo de hele kermis na kunnen bouwen. Maar ja, zoals je ziet is er niet zo veel ruimte meer over.”

Kermisliefhebber
Jan is een echte kermisliefhebber. Bijna 30 jaar lang werkte hij, als cameraman voor KermisTV, op de Tilburgse kermis. Dit jaar lukte dat helaas niet. Jan is vorig jaar erg ziek geweest en is nog steeds herstellende. Nu is hij wat vaker thuis, samen met zijn vriendin Monique, die hij een paar jaar geleden in de kroeg ontmoette. In het modelbouwen vindt Jan veel afleiding. Onderdelen laat hij soms helemaal uit Amerika komen. Goedkoop is dat niet, maar dat heeft hij er graag voor over.

Buurtbar
“Het is fijn wonen hier”, vertelt Jan. “Inmiddels kent iedereen me in de wijk. Het is een fijne buurt. Maar je moet er wel zelf wat van maken natuurlijk. Daarom ben ik buiten, in mijn tuin, een bar aan het bouwen. Zodat vrienden en buren gezellig langs kunnen komen voor een kopje koffie of een biertje. Niet om te verkopen natuurlijk, dat mag niet zonder vergunning. Maar gezellig wordt het wel. Een soort skihut, helemaal van hout. Zo wordt de buurt nóg gezelliger!”

Groenewoud in kerstsferen
Het bouwen doet Jan helemaal zelf. Zonder tekening, gewoon uit zijn hoofd. Met kerst hoopt hij helemaal klaar te zijn met de bar. Uiteraard volledig in kerstsferen, compleet met nepsneeuw, verlichting, kerstversiering én een draaiorgel. Voor het echte kerstgevoel in de wijk. En tot die tijd zijn zijn buren natuurlijk altijd welkom om zijn modelstad binnen te komen bewonderen. Mét muziek en verlichting, want die zet Jan alléén aan als er bezoek komt.