Extra energietoeslag voor lagere inkomens

De energieprijzen zijn de afgelopen periode gestegen. Voor gas en elektriciteit betaalt u flink meer dan een jaar geleden. De regering komt mensen met een lager inkomen tegemoet met een eenmalige energietoeslag. Die kunt u aanvragen bij de gemeente. Hiermee kunt u (een deel van) uw energiekosten betalen. De eenmalige energietoeslag is in juli 2022 verhoogd van 800 euro naar 1.300 euro.  
Dit nieuwsbericht is bijgewerkt in oktober 2022. Wat voorheen 120% was van de bijstandsnorm of de AOW-norm, is nu 130%.

Wat is het?
Omdat de energieprijzen stijgen, verlaagt de overheid de energiebelasting. Dat zien we allemaal terug op onze energierekening. Voor huishoudens met een laag inkomen is er nog een extra tegemoetkoming van de regering: een eenmalige energietoeslag van maximaal 1.300 euro. De toeslag geldt voor huishoudens met een laag inkomen (tot 130% van de bijstandsnorm of tot 130% van de AOW-norm). Het ontvangen van de energietoeslag heeft geen gevolgen voor de huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag. Ook heeft het geen gevolgen voor de hoogte van een eventuele uitkering.

Sommige inwoners van de gemeente Breda en Tilburg hebben de energietoeslag in veel gevallen al automatisch ontvangen.
U kunt de energietoeslag aanvragen als:

  • u in de gemeente Breda of gemeente Tilburg woont;
  • ouder bent dan 21 jaar;
  • uw inkomen rond het sociaal minimum is.

Daarnaast gelden er nog meer voorwaarden. Hiervoor kijkt u op de website van uw gemeente. In de tabel kunt u opzoeken met welk inkomen u in aanmerking komt.

Hoe vraagt u de toeslag aan? 
De energietoeslag vraagt u aan via het aanvraagformulier op de website van uw gemeente:

Bij de gemeente Breda kunt u een papieren aanvraagformulier kunt opvragen via telefoonnummer: 14 076. Ook voor inhoudelijke vragen kunt u naar dit nummer bellen. 
Woont u in Tilburg en heeft u hulp nodig bij het aanvragen van de energietoeslag? Dan kunt u terecht bij de gratis service Formulierenhulp. Voor een afspraak belt u naar
013 549 86 46. 

Aanvullend voor inwoners van Tilburg: voldoet u aan alle voorwaarden en heeft u de energietoeslag niet automatisch ontvangen? Of heeft u na 1 april 2022 de Meedoenregeling aangevraagd? Dan moet u de energietoeslag zelf aanvragen. Dit kan via het aanvraagformulier op de website van de gemeente: www.tilburg.nl/inwoners/laag-inkomen/energietoeslag/.

U kunt de energietoeslag aanvragen tot en met 31 december 2022.

  • In Breda krijgt u na uw aanvraag u binnen 14 weken antwoord.
  • In Tilburg krijgt u na uw aanvraag u binnen 6 weken antwoord.

Eenmalige verhoging
De eenmalige energietoeslag is in juli 2022 verhoogd van 800 euro naar 1.300 euro.  

  • Heeft u de toeslag al aangevraagd of ontvangen? Dan hoeft u niks te doen. De gemeente zorgt ervoor dat u de extra compensatie van € 500 krijgt.
  • Heeft u een bijstandsuitkering, IOAW-, IOAZ- of Bbz-uitkering? Dan hoeft u ook niks te doen. U krijgt de extra compensatie van € 500 automatisch van de gemeente

Financiële hulp via het Tilburgse Ondersteuningsfonds (TOF)
Komt u financieel in de problemen door de stijgende energiekosten, maar heeft u geen recht op de energietoeslag? Dan kunt u misschien een financiële vergoeding krijgen via het Tilburgse Ondersteuningsfonds (TOF). Kijk voor meer informatie op www.ondersteuningsfondstilburg.nl.