Eerste woningen Tilburgse Kruidenbuurt na groot onderhoud van aardgas af

Onlangs gingen de eerste woningen van de Tilburgse Kruidenbuurt van het aardgas af. Warmteleverancier Ennatuurlijk ging hiervoor in de Zuringhof langs de deuren om de huisaansluitingen van de bewoners te installeren. De overstap naar het warmtenet maakt deel uit van het groot onderhoud aan 200 woningen in de wijk. Het is hiermee één van de eerste Nederlandse wijken waar de bestaande bebouwing op deze schaal van het aardgas af gaat.

De uitvoering van het groot onderhoud in de wijk startte in september 2020 met het buitenwerk zoals het vervangen van de houten kozijnen door kunststof, het aanbrengen van isolatie en het vervangen van de daken. Ook zijn alle woningen voorzien van goede ventilatie en alle daken, op individueel verzoek van de huurders, voorzien van zonnepanelen. Ruim 90% van de huurders heeft hiervoor gekozen. De energiebehoefte van de woningen neemt door deze maatregelen sterk af en daardoor ook de CO2-uitstoot. Het grondwerk voor de aansluiting op het warmtenet startte in maart 2021. De installatie van de huisaansluitingen wordt uitgevoerd door de monteurs van Denys, in opdracht van warmteleverancier Ennatuurlijk en is momenteel in volle gang.

“Goed gevoel”
Hilmi Gunnendi woont in de Zuringhof. Ook zijn huis heeft voortaan een aansluiting op het warmtenet. Hij vertelt: “Natuurlijk ben ik blij met het groot onderhoud. Ik ben benieuwd wat het resultaat van alle verbeteringen betekent voor de energierekening. En hoop dat we voortaan per maand minder betalen. Naast de besparing geeft het me een goed gevoel dat we van het aardgas af zijn en voortaan op een duurzamere manier energie gebruiken. Het is fijn dat ons huis weer goed is onderhouden. We kunnen er de komende jaren weer tegenaan.”

“Tevreden over alle werkzaamheden”
Arhmed Farah woont in dezelfde straat. “Ik woon hier nu elf jaar en het is de eerste keer dat we een groot onderhoud meemaken. Omdat ik deel uitmaakte van de klankbordgroep, was ik vanaf het begin betrokken bij de plannen rondom het onderhoud. Wat de overstap naar een aansluiting op het warmtenet precies betekent voor onze energierekening, moet de toekomst natuurlijk uitwijzen. Wel ben ik tevreden over de manier waarop alle werkzaamheden zijn uitgevoerd.”

Warmte via het warmtenet is comfortabel en gemakkelijk
Warmte via het warmtenet is een comfortabele en gemakkelijke manier van verwarmen. Het systeem maakt gebruik van warm water van 70 graden, dat is aangesloten op het regionale warmtenetwerk. Het warme water wordt via een netwerk van leidingen onder de grond getransporteerd. Via een afleverset komt het warme water de woning binnen en zorgt hier voor warm tapwater en de ruimteverwarming. Een cv-installatie is hierdoor niet meer nodig, daardoor kunnen de woningen van het aardgas af en stoten de installaties van de woningen geen CO2 meer uit.