Brandveilig wonen: zo doet u dat
De brandweer krijgt jaarlijks duizenden meldingen van woningbrand. De schade is vaak enorm. Gelukkig kunt u woningbrand in veel gevallen voorkomen. Joey Wolsleger, fulltime buurtbeheerder bij WonenBreburg en parttime brandweerman, legt uit hoe.
Joey begon op 20-jarige leeftijd bij de brandweer in Eindhoven. Inmiddels geeft hij als bevelvoerder bij de brandweer in de regio Midden- en West-Brabant leiding aan de bemanning. Is hij niet aan het werk als buurtbeheerder in de Heikant in Tilburg-Noord, dan is hij 24/7 oproepbaar als brandweerman.
Vlam in de pan
Wanneer er calamiteiten zijn, zoals brand, wordt Joey opgeroepen. “Woningbrand komt helaas nog veel te vaak voor”, vertelt hij. “Wat we vaak zien zijn op elkaar aangesloten stekkerdozen, kortsluiting bij kapotte elektrische apparaten, afzuigkappen die onder het vet zitten en vlam vatten. Dingen die iedereen kunnen overkomen.”
Schade
Zelfs als er geen doden of gewonden vallen, zijn de gevolgen van een woningbrand vaak enorm. “De materiële schade kan behoorlijk oplopen. Soms is de rook- of waterschade zo groot, dat bewoners tijdelijk hun woning moeten verlaten. Brand heeft een enorme impact. Gelukkig kun je brand met de juiste maatregelen in veel gevallen voorkomen.”
Maak het bespreekbaar
Zijn ervaring als brandweerman komt Joey goed van pas als buurtbeheerder, vertelt hij. “Als mensen bijvoorbeeld hun fiets op de galerij zetten, zeg ik daar wat van. Ik leg uit dat zo’n fiets de hulpdiensten kan belemmeren; het kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Met bewoners praat ik over brandveilig wonen. Dat heb je namelijk vaak zelf in de hand.”