Tilburgse buurtsite Bachflat.online viert 10-jarig jubileum

De website Bachflat Online bestond afgelopen december maar liefst 10 jaar. Een mijlpaal waar Bert Hendrickx, webmaster én bewoner van de Bachflat, best een beetje trots op is. “Elke dag ben ik er wel even mee bezig.”

In 1971 betrokken de eerste huurders de Bachflat in Tilburg-Noord. Onder hen ook Bert Hendrickx. Bijna veertig jaar later – eind 2008 - startte hij de digitale buurtkrant Bachflat.nl (nu: bachflat.online). “Ik zat er immers bovenop. Letterlijk, want ik woon op de twaalfde etage”, lacht hij. Wat begon als een nuttige invulling van zijn vrije tijd, is uitgegroeid tot een hobby waar hij, naast het bijhouden van een andere website, elke dag mee bezig is. “Ik speelde al een tijdje met het idee om een digitale buurtkrant te beginnen voor de bewoners van de Bachflat. In die tijd toch redelijk uniek, buurtsites zag je amper. Toen ik wat meer vrije tijd kreeg, heb ik de daad bij het woord gevoegd.” Zijn ervaring in grafische vormgeving en als hoofdredacteur van een bedrijfsblad kwamen mooi samen. “Met de site wilde ik op mijn eigen manier een steentje bijdragen aan de leefbaarheid binnen de Bachflat. Er hangt hier een hele prettige sfeer; bewoners groeten elkaar en een aantal huurders zet zich actief in voor een prettig woonklimaat. Er is mij alles aan gelegen dit te blijven promoten, daarom heb ik ook goed contact met de Bewonerscommissie.”

Foto hierboven: de oude site

Nieuwe styling én URL
Ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum heeft Bert de site in een nieuw jasje gestoken. De focus ligt op leesbaarheid en bedieningsgemak: een groter lettertype, breed tekstveld en de navigatie bovenaan de pagina zorgen ervoor dat bezoekers de juiste informatie snel vinden. “In de afgelopen tien jaar heb ik de website rondom de Bachflat een aantal keer laten veranderen van uiterlijk. Ik vind het leuk om er creatief mee bezig te zijn. Bovendien moet de site ook bij de tijd blijven en aansluiten op de nieuwe mogelijkheden die het internet biedt”, legt hij uit.

Nieuwsbron
Anekdotes over tien jaar Bachflat.online heeft Bert genoeg. Van een oud-bewoonster uit Australië die via de website op afstand betrokken blijft, tot een toeloop in het aantal belangstellenden als er foto’s van een activiteit in de flat – gemaakt door Toon van der Heijden – te verwachten zijn. Ook de notulen van de Bewonerscommissie worden steevast aangeklikt door de vaste bezoeker. Maar de meeste indruk maakte een gebeurtenis in de zomer van 2018. Een opmerkelijk aantal bezoekers was in het holst van de nacht online. “Het was de nacht na de flatbrand, waarbij helaas een dodelijk slachtoffer viel te betreuren”, vertelt Bert. “De site werd toen door bewoners gebruikt als nieuwsbron.”

“Hoe klein de doelgroep van mijn website ook is, ik hoop dat de site een bijdrage levert aan het woonplezier van mijn medebewoners. Al is er soms maar één bezoeker online: dan doe ik het voor die ene bezoeker. Het geeft mij in elk geval veel voldoening en plezier om aan de site te sleutelen en deze bij te houden.”