Optreden in de binnentuin van ouderencomplex Ir. Lelyhof in Breda

Vanwege de coronacrisis zijn veel ouderen op het moment aan huis gekluisterd. Zo ook de bewoners van het ouderencomplex Ir. Lelyhof aan de Lelystraat in Breda. Afgelopen donderdag kwamen ze even naar buiten om op gepaste afstand te genieten van een muzikaal intermezzo in de binnentuin.

Bekende meezingers als ‘t Was aan de Costa del Sol en Daar bij de waterkant zorgen direct voor sfeer in de binnentuin van het appartementencomplex in Geeren-Zuid. Een handvol bewoners zit, op anderhalve meter afstand van elkaar, in de binnentuin en klapt gezellig mee met de liedjes.

Een tiental andere bewoners staat op de galerijen en heeft vanuit daar goed zicht op het zangduo Paulien Ongering en Eugene Breukers. Zij geven deze middag geheel vrijwillig een mini-concert. Vanuit Stichting Kleurke treden zij regelmatig op voor ouderen, vertelt Paulien na afloop: “Professionele muzikanten verzorgen vanuit deze stichting een muzikale activiteit voor vaak demente bewoners in zorg- en verpleeghuizen. Daarmee wordt het brein weer geprikkeld en ontstaat er contact en plezier, er kan weer gelachen worden.”

Zinnen verzetten
Ook in deze tijd kunnen onze oudere huurders wel wat vrolijkheid gebruiken. Huurder Jan Baelemans is voorzitter van de bewonerscommissie in het complex en is blij met deze muzikale middag. "Super vind ik dit. Iedereen is enthousiast”, vertelt hij. “Zo kunnen we even de zinnen verzetten, want veel ouderen hier komen nu niet meer buiten.”

Betrokken publiek
Eén van de bewoners op de bovenste galerij heeft ondertussen de pannendeksels uit de keuken erbij gehaald, en slaat ritmisch mee met het refrein van Sonnevelds Nikkelen Nelis. Even later bij ’t was aan de Costa del Sol, zorgt hij met een belletje voor een gezellig ‘tingelingeling’ op het juiste moment. Het zijn die dingen waar, ondanks de afstand, de betrokkenheid van het publiek uit blijkt vertelt Paulien.

“Daarom is het, juist in deze tijd, heel belangrijk om dit soort momentjes te organiseren”, besluit ze. Daar is woonconsulent Annet den Hollander het roerend mee eens. “Hier woont een hechte groep huurders, het zijn betrokken bewoners. Dat zie je vandaag ook goed, er is veel animo voor het optreden. Hoewel op afstand, beleven ze dit samen.”