Opleverfeest Gertrudisoord zorgt voor saamhorigheid in de buurt

De eerste 24 sociale huurwoningen van WonenBreburg in Prinsenbeek zijn een feit. Alle huurders hebben inmiddels de sleutel van hun nieuwe woning aan het Gertrudisoord ontvangen. Zij zijn woensdagavond 19 december 2018, samen met bewoners van omliggende straten, door ons en door ontwikkelaar Giesbers uitgenodigd om met elkaar kennis te maken en de oplevering van de nieuwbouw te vieren.

Terwijl de verf droogt en er hier en daar in de buurt nog met dozen wordt gesjouwd, is het al snel knus en gezellig in de partytent in het speeltuintje aan de Frankenlaan. “Ik woon hier al vijftig jaar en zoiets als dit is er nog nooit georganiseerd”, vertelt Peter de Graaf enthousiast. Hij is te spreken over de nieuwbouw in zijn wijk. “De bouw is goed verlopen. Natuurlijk ervaar je er als omwonende overlast van, maar we zijn telkens goed op de hoogte gehouden. Met de nieuwe huurders heb ik al voorzichtig kennisgemaakt tijdens het wandelen met de hond. Maar ik denk dat deze avond voor meer saamhorigheid kan zorgen, zoals dat past in een dorp als Prinsenbeek.”

Het is druk in de tent, waar de glühwein, warme chocomel én soep gemaakt door de buurtkinderen en de Soepfabriek in de smaak vallen. Nieuwe en oude bewoners zijn duidelijk nieuwsgierig naar hun nieuwe buren. Zo ook Isabelle. Ze woont nog maar net in haar kersverse eengezinswoning aan het Gertrudisoord. “Een week of drie nu. De woning werd echt keurig opgeleverd door Giesbers, maar na de sleuteloverdracht ben je natuurlijk nog druk met klussen, schilderen en verhuizen.” Echt kennisgemaakt met haar buren heeft ze dan ook nog niet. “Ik weet alleen dat ik een vrouwrijk rijtje woon”, lacht ze – terwijl ze haar woning trots laat zien aan wethouder Greetje Bos (leefbaarheid en wijkveiligheid), Jasper Jansen (planontwikkelaar bij Giesbers) en aan onze directeur-bestuurder Caroline Timmermans.

De grondgebonden woningen met twee of drie slaapkamers hebben een eigen berging in de achtertuin en een achterom. Dat maakt alleenstaande ouders met kinderen een belangrijke doelgroep voor deze sociale huurwoningen. Het nieuwbouwproject in Prinsenbeek maakt onderdeel uit van de Taskforce Betaalbaar Wonen. De gemeente Breda en de woningcorporaties hebben hierin afgesproken nieuwbouwwoningen te bouwen voor een sociale huurprijs. Voor Isabelle is het een ‘geschenk uit de hemel’, vertelt ze. “Het is heerlijk om na een hectische tijd weer een eigen plek te hebben."