Keuvelen met koffie: huiskamervrijwilligers trekken de kar

Truus de Bruyn-Duiveman en Ria van Ham zijn gastvrouwen pur sang. De bewoonsters van het appartementencomplex aan de Bertelsberg in de Haagse Beemden (Breda) bemannen om beurten een aantal dagen in de week de gezamenlijke huiskamer. Een plek om te keuvelen, een spelletje te spelen of om een kopje koffie te drinken.

Ria is nou eenmaal geboren als gastvrouw. Altijd al een bezig baasje geweest in de horeca en het vrijwilligersleven, vertelt ze enthousiast. “Ik zoek graag de gezelligheid op”, legt ze uit. “Sinds het overlijden van mijn man zorg ik er zo voor dat ik onder de mensen blijf. Ik wil niet verpieteren tussen de vier muren van mijn appartement. En dat wens ik mijn buren ook niet toe. Daarom zet ik me in als huiskamervrijwilliger.”

Kartrekkers voor gezelligheid
Samen met buurvrouw Truus is ze verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de gemeenschappelijke ruimte op de begane grond van het appartementencomplex. Waar Ria de kas bijhoudt, de boodschappen doet en op vrijdag- en zaterdagmiddag de koffie schenkt, opereert Truus meer als stille kracht. Ze verzorgt met veel plezier het koffie-uurtje op maandag en de creatieve spelletjesmiddag op dinsdag. “Het is hier altijd gezellig”, vertelt ze. “Een vast clubje bewoners komt een kaartje leggen of gewoon wat kletsen met elkaar. Maar ook nieuwe bewoners of buurtgenoten zijn van harte welkom.” De dames vinden het niet meer dan logisch om de huiskamer voor hun medebewoners te runnen. “Er moet toch iemand de kartrekker zijn”, klinkt het in koor.

Chocoladeletters voor iedereen
Ze zijn niet alleen huiskamervrijwilliger om zelf onder de mensen te blijven, maar bovenal voor hun medebewoners. Ria: “We halen ze uit hun woning en brengen ze bij elkaar. Daarom organiseren we regelmatig activiteiten. Daar sparren we dan samen over en we vragen of andere bewoners kunnen helpen. Onlangs hebben we naar idee van één van de vaste bezoekers van de huiskamer een mosselmiddag gehouden. Hebben we hier met zestien buren zitten smullen van pannen vol mosselen!” Ook rondom de feestdagen is er volop gezelligheid in de huiskamer. Zo eten de bewoners met sinterklaasavond gezamenlijk erwtensoep en pannenkoeken en dan regelen de twee vrijwilligers natuurlijk een chocoladeletter voor iedereen.

Vriendschappen
Op de momenten dat de huiskamer geopend is, komt vaak een vast clubje bewoners af. Zij waarderen het werk van de dames, merken Ria en Truus elke week opnieuw. “Er ontstaan vriendschappen”, ziet Truus.  Daardoor vragen buren elkaar ook makkelijker om hulp als het nodig is. Het is waardevol dat wij daar ons steentje aan bij mogen dragen.”