Even voorstellen… Buurtbeheerder Frank Sjaardema

Een nieuwe buurtbeheerder in de Tilburgse wijken Korvel, Sint Anna, Zorgvlied en Oerle: Frank Sjaardema. In het najaar van 2018 was hij precies 40 dagen werkzaam bij WonenBreburg. We lopen een dagje met hem mee!

8.05 uur
Sinds half december begint Frank op maandag met de weekstart van het wijkteam. Verschillende collega’s uit Wijkteam Centrum praten elkaar dan bij over wat er speelt in de wijk. “Als buurtbeheerder werk je veel alleen. Dit overleg is een mooie gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. We bespreken waar we tegenaan lopen en hoe we het best met bepaalde zaken om kunnen gaan.” Ook met externe partijen, zoals RIBW Brabant, heeft het wijkteam contact om kwesties te bespreken waarbij hulp van buitenaf nodig is. Franks telefoon gaat. Of hij deze ochtend nog even een lampje kan vervangen in de Korvel. “Ja hoor, dat plan ik gelijk even in!”

9.10 uur
“Het werk als buurtbeheerder is ontzettend divers”, vertelt Frank terwijl hij zijn fiets van het slot haalt. “Hiervoor deed ik iets heel anders: ik was facilitair coördinator bij een zorginstelling. Op zoek naar een baan in een andere sector stuitte ik op de vacature van buurtbeheerder bij WonenBreburg. Problemen oplossen en lekker veel buiten zijn: dat sprak me wel aan. Mijn eerste 40 dagen als buurtbeheerder zijn goed bevallen, al is het ook best even wennen! In het begin moest ik nog veel dingen uitzoeken, bijvoorbeeld wat de procedure is bij klachten van huurders en bij welke afdeling je met welke vraag terecht kunt. Maar inmiddels kan ik veel vragen van huurders direct beantwoorden. De eerste weken heb ik meegedraaid met diverse collega-buurtbeheerders in Tilburg. Hierdoor heb ik snel mijn weg binnen de organisatie gevonden!”

9.30 uur
Na een korte fietstocht komt Frank aan in het wijkcentrum van Zorgvlied. Hier ontmoet hij collega’s van andere woningbouwverenigingen, Contour de Twern, het RIBW en de gemeente voor een vergadering van het Innovatielab. “Onder deze naam komen we regelmatig bij elkaar om samen oplossingen te zoeken voor problemen in de wijk. We willen bijvoorbeeld een evenement organiseren om eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Om de zichtbaarheid van het Innovatielab in Zorgvlied te vergroten is er elke week een spreekuur in de buurtsupermarkt, waar buurtbewoners een kopje koffie kunnen komen drinken en vragen kunnen stellen.”

10.45 uur
Na het overleg maakt Frank nog een rondje door de wijk. “Vaste prik”, vertelt hij. “Ik neem vrijwel elke dag een kijkje bij de WonenBreburg-woningen in mijn wijken. In de loop van het rondje word ik vaak gebeld,
bijvoorbeeld wanneer er iets kapot is in een woning of een huurder zijn sleutels is verloren. Vaak ben ik dan al in de buurt en kan ik meteen even langsgaan. Nu ga ik ook gelijk even dat lampje verwisselen waarvoor ik vanmorgen werd gebeld.”

11.45 uur
Veel tijd om te lunchen is er vandaag niet. Frank heeft een volle agenda. “Ik kan mijn dagen veelal zelf indelen”, vertelt hij terwijl hij een boterham eet op het wijkkantoor. “Die vrijheid vind ik heel prettig. In mijn vorige baan had ik dat minder. Maar, er zijn ook dagen zoals vandaag, wanneer ik wat meer afspraken heb. Dat houdt het werk divers. Globaal weet je hoe je dag eruit ziet, maar het kan ook zomaar anders gaan!”

12.00 uur
Frank heeft een afspraak met een huurder in de Calandhof, zijn begeleider en de woonconsulent. “Een aantal huurders staat onder begeleiding van een zorginstelling. Om hen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, gaan we regelmatig met elkaar in gesprek. We bespreken bijvoorbeeld hoe het met de huurder gaat en of er nog zaken veranderen in zijn situatie.”

13.30 uur
De rest van de middag staat een cursus Mental Health First Aid op de planning. Tijdens deze cursus worden Frank en de andere deelnemers door de GGZ bijgepraat over psychische problemen en hoe je daarmee om kunt gaan. “Erg interessant”, vindt Frank. “Hierdoor weet ik straks bovendien beter hoe ik mensen met psychische problemen bijvoorbeeld het best kan benaderen. Want ook dit soort zaken kom je tegen als buurtbeheerder.”

17.30 uur
Het einde van een drukke dag. “Als buurtbeheerder zit je niet vaak stil”, beaamt Frank. “Gelukkig maar, want ik ben graag actief bezig.” Franks eerste 40 dagen zitten er inmiddels op. Op naar de 40 weken? “Als het aan mij ligt wel!”, lacht hij. “Het bevalt goed. WonenBreburg is net als ik volop in beweging. Werken in wijkteams is bijvoorbeeld een mooie ontwikkeling, waar ik graag mijn steentje aan bijdraag.”