Een schoolvoorbeeld van betrokkenheid

De Vereniging Anders Wonen voor Ouderen De Driehoek in Breda is in de jaren ’90 opgericht om het groepswonen voor ouderen te promoten. Het resultaat is anno 2017 nog steeds zichtbaar: een wooncomplex aan de Cornelis Joosstraat in Hoge Vucht waar de leden van de vereniging naar volle tevredenheid wonen.

Eigenlijk is deze Commissie van Huurders een bijzondere vreemde eend in de bijt. Jan is voorzitter van de verenging en vertelt trots: “De vereniging was er eerder dan de woningen. De architect ontwierp destijds het gebouw op basis van ons doel. Vandaar de ronding in het gebouw, de bewoners wilden elkaar op de galerij al kunnen zien.”

Koffie en Chinees
Elkaar zien is dus al jaren de pijler waarop de bewoners met elkaar samen wonen. Jan: “Zo gaan we één keer per maand koffiedrinken in het winkelcentrum, en elk jaar in september – op de oprichtingsdatum van de vereniging – eten we samen bij het Chinees restaurant aan de overkant.”

Betrokken
“Vanzelfsprekend staan we ook voor elkaar klaar. Als er een reparatieverzoek doorgegeven moet worden via de computer, komen buren bijvoorbeeld even naar mij. Dan help ik daarbij. Maar we doen ook een boodschapje voor elkaar en houden elkaar op een positieve manier in de gaten. Bovendien heb ik als voorzitter veel contact met de woonconsulent. Bijvoorbeeld over de schilderbeurt van onze gevel, binnenkort. Ik vind het heel fijn dat het bestuur van onze vereniging daar nauw bij betrokken wordt.”

Groepsbelang voorop
Woonconsulent Cindy beaamt dit: “Wat ik zo prachtig vind aan deze commissie van huurders, is dat zij zo betrokken zijn bij elkaar door het groepsbelang voorop te stellen. Ze komen bij elkaar over de vloer, zien snel als het niet goed gaat met iemand en steunen elkaar. Vooral in appartementencomplexen is het zo belangrijk om er samen voor te zorgen dat iedereen fijn woont. Vereniging Anders Wonen voor Ouderen is een van de commissies in mijn wijken die hier echt een schoolvoorbeeld van is.”