Ben er voor elkaar: punniken voor premature baby's

Van het een komt het ander, vertelt Tonny Jansen. Ze woont al zo’n acht jaar aan het Bavelpark, aan het begin van de Reeshof in Tilburg. “Deze zomer heb ik soep gemaakt voor de vrijwilligers die de vossenjacht in de buurt organiseren. Inmiddels help ik de dames achter de buurtactiviteiten ‘2gether’ zo nu en dan bij hun ideeën voor de wijk.”

Het begon allemaal met haar bezoek aan het koffie-uurtje bij het buurtpunt. Dit wordt onder andere georganiseerd met woningcorporatie WonenBreburg, ContourdeTwern en andere netwerkpartners. Daar vertelde Tonny over haar hobby. “Vier jaar geleden ben ik begonnen met het maken van kleertjes voor overleden prematuur baby’s”, legt ze uit. “Voor baby’s die door vroeggeboorte overlijden, bestaat namelijk weinig passende kleding. Ze worden vaak in een doek gewikkeld. Daarom punnik ik mooie jasjes en maak ik stoffen capejes. Om de ouders iets tastbaars mee te geven, maak ik een bijpassende broche als herinnering aan hun kindje.”

De jasjes vinden vanuit Tilburg hun weg naar verschillende ziekenhuizen in het land, waar speciale afdelingen zijn voor prematuur baby’s. Tonny: “De eerste jasjes die ik maakte, heb ik aangeboden aan het ziekenhuis in Leiden. Ook het Radboudumc heeft er een flink aantal gekregen en nu heeft het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam er een paar op zicht.”

Breiclubje
Tonny punnikt elk jaar twee dozen jasjes met bijbehorende broches. Na kerst begint ze steeds opnieuw. Haar verhaal inspireerde Sjef van der Klein, sociaal werker bij ContourdeTwern, tijdens het koffie-uurtje om Tonny te wijzen op het breiclubje in het wijkcentrum. Het bleek een te grote opgave voor haar om daar elke week naar toe te gaan.  “Ik kamp met een chronisch vermoeidheidssyndroom en heb daarom niet altijd de energie om me op vaste momenten ergens te melden. Bovendien vind ik het fijn om thuis met mijn hobby bezig te zijn”, vertelt Tonny.

Knutselen voor de buurtactiviteiten
YouTube en Pinterest bieden haar veel inspiratie. Niet alleen voor de prematuur kleertjes, maar ook voor de andere knutselwerkjes die ze maakt. “Ik doe alleen dingen waar ik enthousiast van word. Zo heb ik ook de dames van 2gether geholpen met de Halloween spooktocht. Ik had het idee opgevat om spookjes, pompoenen en spinnenwebben te maken, help de dames met het maken van een heksenpakje en mijn balkon werd versierd. Het enthousiasme van Natasja en Linda werkt aanstekelijk. Dat vind ik zo leuk dat ik tijdens de spooktocht zelfs een speciaal rolletje had”, lacht ze.