Zonnepanelen

Het plaatsen van zonnepanelen is één van de manieren waarop WonenBreburg de duurzaamheid van woningen wil vergroten en de woonlasten voor huurders wil verlagen. 

Woon je in een rijtjeshuis en wil je ook zonnepanelen? Log dan in op Mijn WonenBreburg en vul de aanvraag in.

Woon je in een flat? Dan bieden we in één keer zonnepanelen aan bewoners in de flat aan. Dat doen we in delen omdat we veel flats hebben. Je krijgt vanzelf een brief als jouw flat aan de beurt is. 

Veel gevraagd over Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen en hoeveel stroom/elektriciteit wekken ze op?

Algemeen

Zonnepanelen zetten (zon)licht om in elektriciteit. Ze beginnen elektriciteit te produceren zodra het licht wordt, dus ook op bewolkte dagen. De elektriciteit die je opwekt, gebruik je direct in je eigen woning. Wekken je zonnepanelen meer elektriciteit op dan je op dat moment nodig hebt? Dan wordt het overschot van geleverde elektriciteit door de zonnepanelen aan het elektriciteitsnet terug geleverd. De elektriciteit die je ’s avonds en ’s nachts verbruikt, neem je gewoon weer van dit net af. Het elektriciteitsnet werkt dus als een soort 'accu’. Het energiebedrijf verrekent de terug geleverde elektriciteit met je energierekening (inclusief btw en energiebelasting). Dit wordt ook wel de 'salderingsregeling'* genoemd. Hoe meer elektriciteit je levert aan het energiebedrijf, hoe lager je energierekening is. Verbruik je meer elektriciteit dan je opwekt? Dan neem je  ‘gewone’ elektriciteit af van je energieleverancier. Je komt dus nooit zonder elektriciteit te zitten, mochten de zonnepanelen niet werken.

* De overheid kan mogelijk in de toekomst besluiten om de salderingsregeling af te bouwen of te laten vervallen. Zelfs als dat gebeurt is het nog steeds voordeliger om de zelf opgewekte stroom te gebruiken, zodat je die niet bij je energieleverancier hoeft in te kopen.

Zonnepanelen wekken gemiddeld 325kilowattuur (kWh) per paneel aan energie per jaar op. Dit is gebaseerd op de gemiddelde zoninstraling in Nederland. Maar de opbrengst is ook afhankelijk van hoe schuin het dak van je woning is en in welke windrichting het ligt. Een dak pal op het zuiden levert bijvoorbeeld iets meer rendement op dan op het westen of oosten.

Onderdeel van het systeem voor zonnepanelen is een omvormer. Wat is een omvormer?

Algemeen

Een omvormer is een apparaat dat de gelijkstroom van zonnepanelen omzet in wisselspanning van 230 volt, zodat de opgewekte stroom gebruikt kan worden. De omvormer registreert ook de opbrengst van de energie.

De omvormer maakt heel weinig geluid. Aangezien de omvormer alleen overdag bij voldoende daglicht werkt, heeft u hier ’s nachts geen last van. WonenBreburg kiest voor een zo stil mogelijke omvormer.

De omvormer wordt onder de panelen geplaatst.

Wie is er verantwoordelijk voor het onderhoud van de zonnepanelen?

Algemeen

Zonnepanelen hebben geen onderhoud nodig. Denk je toch dat er iets kapot is? Neem hiervoor contact op met de firma die de zonnepanelen bij je plaatste. (Kemkens of Feenstra.) 

Hoe weet ik of mijn zonnepanelen nog werken?

Algemeen

Als de omvormer een display heeft, kun je uitlezen of de zonnepanelen nog werken.

Is de omvormer niet in je huis geplaatst, maar zit die op het dak op de achterkant van de panelen? Dan kun je de stand van geleverde elektriciteit door zonnepanelen aflezen op de tussenmeter die geplaatst is in de meterkast.

 Bij zonnepanelen voor de algemene elektra kun je niet zien of ze nog werken. Maar geen zorgen: wij hebben een speciaal bedrijf gevraagd om voor ons bij te houden of de zonnepanelen nog werken en hoeveel stroom ze opwekken. Als de zonnepanelen geen stroom meer opwekken, horen we dat meteen!

Gaat de opbrengst van zonnepanelen naarmate ze ouder worden erg achteruit?

Algemeen

Zonnepanelen verouderen heel langzaam. De opbrengst bij een bepaalde hoeveelheid zonlicht zal na jaren met ca. een 0,5% (een half procent) per jaar achteruit gaan. Maar bij veel systemen is zelf zo’n langzame achteruitgang niet waargenomen. Er zijn fabrikanten die een vermogensgarantie geven dat deze na 20 of 25 jaar nog minstens 80% van het vermogen in nieuwstaat hebben.

Geeft WonenBreburg een compensatie als de zonnepanelen niet werken?

Algemeen

Nee, WonenBreburg geeft geen compensatie als een zonnepaneel niet werkt. Storingen aan de zonnepanelen kunt u rechtstreeks melden bij Feenstra of Kemkens.

Worden de zonnepanelen jaarlijks gereinigd?

Algemeen

Nee, schoonmaken is in principe niet nodig. 

Mag of moet ik de zonnepanelen zelf schoonmaken?

Algemeen

Nee, je mag de zonnepanelen niet zelf schoonmaken. Zonnepanelen werken het beste als ze schoon zijn. Ze worden altijd schuin geplaatst (ook op een plat dak). Vuil spoelt er bij een regenbui gewoon weer vanaf. Zelf schoonmaken is dus niet nodig en mag ook niet in verband met veiligheid. 

Ik heb zonnepanelen. Waar moet ik rekening mee houden als ik een contract afsluit met een energieleverancier?

Algemeen

Heb je zonnepanelen die elektriciteit terug kunnen leveren op de elektrameter van je woning? En ga je een contract aan met een energieleverancier? Dan moet je zelf aangeven dat je ook elektriciteit terug gaat leveren. 

Woon je in een woongebouw waarbij de zonnepanelen op de elektrameter van de gezamenlijke voorzieningen/ruimten zijn aangesloten? Dan hoef je hier geen rekening mee te houden.

Wat kosten zonnepanelen?

Algemeen

WonenBreburg neemt de investeringskosten, de installatie én het onderhoud voor haar rekening. Maandelijks betaalt u ons hiervoor een klein vast bedrag, van € 2,61 per paneel. U betaalt dit via uw servicekosten, door een aanvullende servicekosten overeenkomst te ondertekenen. Het bedrag staat dus geheel los van uw huur en de huurtoeslag. We gaan deze overeenkomst met u voor 20 jaar aan. Gaat u eerder verhuizen? Dan gaat de overeenkomst over naar de nieuwe huurder en heeft u verder geen verplichtingen meer. Na afloop van de periode van 20 jaar vervalt de overeenkomst. We kijken dan opnieuw naar de mogelijkheden om u, of de nieuwe bewoner een goed, vrijblijvend aanbod te doen.

Wat is de levensduur van zonnepanelen?

Algemeen

Zonnepanelen zijn heel betrouwbaar. Ze gaan gemiddeld 25 jaar mee en hebben weinig onderhoud nodig. WonenBreburg heeft 20 jaar garantie op de installatie. Dat is net zolang als de looptijd van de aanvullende service overeenkomst voor zonnepanelen, die u ondertekent als u kiest voor zonnepanelen.

Krijg ik garantie op de werking van de zonnepanelen?

Algemeen

Ja, WonenBreburg is verantwoordelijk voor de werking van de zonnepanelen en het onderhoud ervan. Eventuele reparaties en het onderhoud zijn voor rekening van WonenBreburg. WonenBreburg kan uiteraard geen garantie afgeven op de hoeveelheid stroom die wordt opgewekt, want dat is afhankelijk van het weer en de ligging van de zonnepanelen.

Vanaf wanneer ga ik betalen, als ik zonnepanelen laat plaatsen?

Algemeen

Je betaalt pas vanaf de eerste volle maand na installatie, samen met je huur en eventueel andere servicekosten. Bijvoorbeeld: de zonnepanelen worden op 15 april geplaatst. Daarna volgt de maand mei. De aanvullende servicekostenovereenkomst gaat dan pas per 1 juni in.

De tussenliggende dagen van de maand waarin de panelen geplaatst zijn en de maand daarna betaal je dus nog niets. Wel heb je alvast gratis stroom. 

Krijg je zonnepanelen op je flat, voor de algemene elektra? Dan wordt het voorschot dat je aan ons betaalt voor de algemene elektra op hetzelfde moment verlaagd.

Is mijn eengezinswoning geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen?

Algemeen

Voor het opwekken van stroom met zonnepanelen is voldoende (zon)licht nodig. Allereerst kijken we met de technische informatie die we hebben of uw woning geschikt is. Is je woning geschikt? Dan komt onze installateur op afspraak bij jou langs en kijkt dan hoeveel panelen er geplaatst kunnen worden. Soms kan het voorkomen dat een dak bij nadere inspectie toch niet geschikt is. Bijvoorbeeld door grote bomen die te dicht bij je woning staan, of een dakkapel. Pas als deze check door de installateur is gedaan, weten we zeker of de opbrengsten bij je woning gehaald kunnen worden.

Als we je zonnepanelen aanbieden voor op het dak van je flat of duplexwoning, hebben wij al gecontroleerd of het dak geschikt is. 

Hoeveel zonnepanelen worden er op mijn dak geplaatst, als ik kies voor zonnepanelen?

Algemeen

Het systeem bestaat uit 6, 8, 10, 12 of 14 zonnepanelen in een frame op het dak, een omvormer en bekabeling.
Eerst kijken we of je dak geschikt is. Als dat zo is, worden er minimaal 6 zonnepanelen geplaatst. Hoe meer panelen, hoe meer je per maand bespaart. Het advies is: niet meer panelen installeren dan je gemiddeld aan elektra verbruikt. De installateur installeert in één werkdag de volledige installatie. Vooraf komt de installateur bij je langs om de voorbereidingen te bespreken.

Bij appartementen is er meestal minder plaats op het dak. Woon je in een flat? Dan kun je niet zelf kiezen hoeveel zonnepanelen je wil. 

Ben ik verplicht om zonnepanelen te laten plaatsen?

Algemeen

Nee, je bent niet verplicht om zonnepanelen te laten plaatsen. Het aanbod is geheel vrijblijvend.

Woon je in een flat en bieden we zonnepanelen aan? Dan vragen we om toestemming. Als 70% van de bewoners van een flat toestemming geeft,  plaatsen we de zonnepanelen op het dak van de flat.

Moeten mijn buren ook meedoen als ik zonnepanelen wil?

Algemeen

Het aanbod van zonnepanelen bij eengezinswoningen en duplexwoningen is persoonlijk. Het maakt niet uit wat je buren doen.

Woon je in een duplexwoning? Dan kan het wel zijn dat we je vragen mee te werken om de zonnepanelen van je onderburen te plaatsen. Bijvoorbeeld omdat de installateur op je dak of in je meterkast moet zijn.

 Zonnepanelen voor het algemene elektraverbruik, kunnen we alleen voor de hele flat aanbieden. Als 70% van de huurders in die flat dat goed vindt, gaat het plaatsen door.

Wat verandert er aan mijn woning als ik kies voor zonnepanelen?

Algemeen

De zonnepanelen worden in een frame op het dak geplaatst. Vanaf de zonnepanelen loopt er een kabel naar de omvormer, die ook op het dak onder de panelen wordt geplaatst. Vanaf de omvormer loopt er een kabel naar de meterkast. Deze kabels worden netjes in kabelgootjes aangebracht. In overleg met jou wordt vooraf bepaald waar de kabels, leidingen en kabelgootjes komen te lopen.

 Bij zonnepanelen voor de algemene elektra van een flat, verandert er niets aan je woning.

Hoe lang duurt het plaatsen van zonnepanelen?

Algemeen

De installateur installeert in één werkdag de volledige installatie. Vooraf komt de installateur bij je langs om de voorbereidingen te bespreken.

Voor het plaatsen van zonnepanelen voor de algemene elektra van je flat, hoef je niet thuis te blijven. De zonnepanelen gaan van het dak van je flat naar de algemene stroommeter buiten je woning om.

Hoeveel energie bespaar ik met zonnepanelen?

Algemeen

Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het weer en de ligging van uw woning. Uiteindelijk gaat het er ook om wat u zelf verbruikt. Met het opwekken van zonne-energie beschikt u over goedkopere energie. Let wel op dat u vervolgens niet veel meer gaat verbruiken. Dan kunnen de kosten uiteindelijk hoger uitvallen en draagt u juist niet bij aan een beter milieu!

Garandeert WonenBreburg de kostenbesparing die ik kan krijgen met zonnepanelen?

Algemeen

WonenBreburg kan geen garanties geven over de prijs die je per opgewekte kilowattuur ontvangt. Dat komt omdat WonenBreburg niet weet hoe de energieprijzen, de belastingtarieven en de regelgeving (zoals met betrekking tot de salderingsregeling) er in de toekomst uitzien. 

Ontwikkelingen in de salderingsregeling 
Nederlandse huishoudens (kleinverbruiker) met zonnepanelen maken gebruik van salderingsregeling. Salderen betekent dat stroom die je opwekt op het ene moment wordt weggestreept tegen stroom die je verbruikt op een ander moment.
Simpel gezegd: elektriciteit die je in de zomer opwekt en niet verbruikt, wordt weggestreept tegen het verbruik van elektriciteit in de avond en in de winter. Aan het eind van een vol jaar rekent je energieleverancier de hoeveelheid elektriciteit die je verbruikte, met jou af.

Zonnepanelen zijn populair. Daardoor wordt de salderingsregeling oneerlijker. De groep stroomverbruikers die geen zonnepanelen heeft, wordt steeds kleiner. En zij betalen daardoor een ongelijk groot deel van de kosten om stroom op te wekken.
Netbeheerders (bijvoorbeeld Enexis) investeerden fors in het energienet. Dat deden en doen ze om ervoor te zorgen dat het energienet de levering van stroom aan kan. Het helpt als inwoners met zonnepanelen hun verbruik aanpassen aan momenten dat er veel stroom wordt opgewekt. Bijvoorbeeld als de zon schijnt. Maar door het salderen is er geen reden om meer stroom te verbruiken op zulke momenten.
Daarom wil de overheid de salderingsregeling stoppen. De nieuwe regering heeft gezegd dat de regeling in 2027 moet stoppen.

We kijken naar wat het stoppen van de salderingsregeling betekent voor onze huurders. Na het stoppen van het salderen bestaat de opbrengst van zonnepanelen uit twee delen:

  • de vergoeding die je krijgt voor elektriciteit die je niet zelf verbruikt en terug levert aan het energienet.
  • de energiekosten die je bespaart voor de elektriciteit die je direct zelf verbruikt.

Gemiddeld gebruikt een huishouden nu 25% van de opgewekte stroom direct zelf.

Conclusie
Op dit moment is het voor huurders van WonenBreburg voordelig om zonnepanelen te laten plaatsen. Wat er ook gebeurt: zonnepanelen verlagen de woonlasten. En we verwachten dat dat zo blijft als salderen niet meer kan.
Het stoppen van het salderen zal er wel voor zorgen dat het voordeel voor huurders kleiner wordt dan het nu is.
We denken nu dat ook over een aantal jaar zonnepanelen zorgen voor een lagere rekening van onze huurders. Maar dat weten we nog niet zeker. De prijzen voor elektriciteit verschillen nu flink van elkaar en we weten niet hoe dat ontwikkelt. Daarom kunnen we ons er nog niet op voorbereiden. We volgen de ontwikkelingen van wat het huurders kost en wat het huurders oplevert.

Wat kun je zelf doen om zoveel mogelijk voordeel uit je zonnepanelen te halen?
Door het salderen maakt het voor de meeste mensen nu niet uit wanneer je stroom verbruikt. Als het salderen stopt, verandert dat. Het is dan voordeliger om stroom direct zelf te gebruiken als je zonnepanelen stroom opwekken. Bijvoorbeeld als de zon schijnt, overdag dus.
Denk bijvoorbeeld aan de droger, de wasmachine en de vaatwasser. Vaak hebben deze apparaten een timer-functie waarmee je ze over een aantal uur kunt laten starten.

Is mijn energierekening meteen al lager als er zonnepanelen op mijn dak zijn geplaatst?

Algemeen

Zonnepanelen voor eigen gebruik in je woning

Op dit moment betaal je een voorschot per maand aan je energieleverancier. Heb je zonnepanelen laten plaatsen? Geef dat dan door aan je energieleverancier. Je kunt dan ook je voorschot laten verlagen, waardoor je energierekening lager wordt. Dit gaat niet automatisch. Je moet dit zelf doorgeven aan je energieleverancier. Let op: maak je voorschot niet te laag. Je moet dan op het eind van het jaar misschien bijbetalen. Je kunt er ook voor kiezen om je voorschot niet te verlagen en te wachten op de jaarlijkse eindafrekening van je energieleverancier. Je krijgt dan achteraf je besparing in één keer terug.

Zonnepanelen voor het algemene gebruik van je flat

Bij flats kiezen we er vaak voor om zonnepanelen aan te bieden voor het algemene gebruik. Dat is bijvoorbeeld het stroomverbruik voor de lift en de verlichting op de galerij. Als je zonnepanelen krijgt voor de algemene elektra van je flat, dalen de servicekosten voor ‘elektra algemeen’. Wij verlagen je voorschot op hetzelfde moment dat je gaat betalen voor de zonnepanelen.

Kan ik de opbrengst van energie van mijn zonnepanelen zelf bijhouden?

Algemeen

Alle energie die de zonnepanelen opwekken kun je aflezen op een afzonderlijke meter, die in je meterkast wordt geplaatst. De stroom die je meteen weer verbruikt hoef je niet van je energieleverancier af te nemen en bespaart je dus. Als de zonnepanelen meer energie opwekken dan je op dat moment verbruikt, wordt het teveel aan energie teruggeleverd op het net. Die teuggeleverde energie kun je op een afzonderlijk display van je “slimme meter” in je meterkast aflezen.

De opbrengst van de zonnepanelen voor algemene elektra in je flat kun je niet zelf bijhouden. Wél kunnen we dit jaarlijks laten weten bij het afrekenen van de servicekosten.

Is er met zonnepanelen op mijn dak risico op brandgevaar?

Algemeen

De door ons te plaatsen panelen voldoen aan de strengste veiligheidsmaatregelen. Hierdoor is het risico van brandgevaar erg klein.

Waar meld ik klachten over mijn zonnepanelen in mijn eengezinswoning of duplexwoning?

Algemeen

We hopen uiteraard dat de aangelegde panelen vanaf de eerste dag goed werken en er geen technische gebreken optreden. Mocht dat onverhoopt toch het geval zijn, dan kun je direct contact opnemen met de installateur. In je meterkast wordt een afzonderlijke meter geplaatst, die de opgewekte stroom registreert en ook een indicatielampje heeft om aan te geven of de panelen werken.

Het kan zijn dat je problemen hebt met de installatie. Er zijn storingen die je zelf kunt oplossen.

Mocht dit niet lukken, dan kun je altijd contact opnemen met de installateur van de zonnepanelen: Feenstra ZON of Kemkens Solar.

De installateur heeft de handleiding in je meterkast geplaatst.

Voorbeeld: Er wordt niks aan gegeven op het display van de kilowattuurmeter.

Vaak is dit het gevolg van het uitvallen van de groep van de zonnepanelen in de meterkast.

Je kunt de meter opnieuw opstarten door de groep van de zonnepanelen in te schakelen. Blijft de groep uitvallen, neem dan contact op met je w installateur (zie de handleiding in je meterkast):

 -              Feenstra ZON     via 0478 530025 of door een e-mail te sturen naar gereedzonvenray@feenstra.com

-              Kemkens Solar   via 088 5050 326 of door een e-mail te sturen naar service@kemkenssolar.nl

Alle benodigde informatie is bij de oplevering aan u overhandigd. U kunt ook altijd met ons contact opnemen via 088-496 00 00 of via contact@wonenbreburg.nl.

Wat moet ik zelf nog doen als de zonnepanelen zijn aangelegd?

Algemeen

Als er zonnepanelen op je flat zijn gelegd voor de algemene elektra, hoef je niets te doen. Vanaf de dag dat de zonnepanelen zijn aangelegd, werkt de installatie. De verlaging van de servicekosten wordt vanzelf doorgevoerd.

Als je zonnepanelen hebt gekregen voor je eigen stroomverbruik adviseren wij je door te geven aan je energieleverancier dat je zonnepanelen hebt. Voor hen is dit een bekende situatie.
Wij melden het systeem aan bij de netwerkbeheerder (Enexis). De meeste woningen hebben inmiddels een “slimme meter”. Heb je nog geen slimme meter? Dan maakt Enexis hiervoor een afspraak met je. Het plaatsen van een slimme meter is gratis.

Ik heb al zonnepanelen van WonenBreburg. Kan ik extra zonnepanelen bij laten plaatsen?

Algemeen

Het is mogelijk om door WonenBreburg extra zonnepanelen te laten plaatsen. Als de bezonning op het dakvlak voldoende is om opbrengst te genereren, dan plaatsen we minimaal 6 extra panelen, met een maximum van in totaal 14 panelen per dak. Hebt u al 10, 12 of 14 panelen, dan kunt u dus niet meer uitbreiden.