Hoe werken zonnepanelen en hoeveel stroom/elektriciteit wekken ze op?
Algemeen
Zonnepanelen zetten (zon)licht om in elektriciteit. Ze beginnen elektriciteit te produceren zodra het licht wordt, dus ook op bewolkte dagen. De elektriciteit die u opwekt, gebruikt u direct in uw eigen woning. Produceren uw zonnepanelen meer elektriciteit dan u op dat moment nodig heeft, dan wordt het overschot van geleverde elektriciteit door de zonnepanelen aan het elektriciteitsnet terug geleverd. De elektriciteit die u ’s avonds en ’s nachts verbruikt, neemt u gewoon weer van dit net af. Het elektriciteitsnet fungeert dus als een soort 'accu’. Het energiebedrijf verrekent de terug geleverde elektriciteit met uw energierekening (inclusief btw en energiebelasting). Dit wordt ook wel de 'salderingsregeling'* genoemd. Hoe meer elektriciteit u levert aan het energiebedrijf, hoe lager uw energierekening is. Verbruikt u meer elektriciteit dan u opwekt? Dan neemt u ‘gewone’ elektriciteit af van uw energieleverancier. U komt dus nooit zonder elektriciteit te zitten, mochten de zonnepanelen niet werken.
* De overheid kan mogelijk in de toekomst besluiten om de salderingsregeling af te bouwen of te laten vervallen. Zelfs als dat gebeurt is het nog steeds voordeliger om de zelf opgewekte stroom te gebruiken, zodat u die niet bij uw energieleverancier hoeft in te kopen.
Zonnepanelen wekken gemiddeld 264 kilowattuur (kWh) per paneel aan energie per jaar op. Dit is gebaseerd op de gemiddelde zoninstraling in Nederland. Maar de opbrengst is ook afhankelijk van hoe schuin het dak van uw woning is en in welke windrichting het ligt. Een dak pal op het zuiden levert bijvoorbeeld iets meer rendement op dan op het westen of oosten.