Stadsverwarming

Een warmtenet staat ook wel bekend als stadsverwarming of blokverwarming. Dit zijn manieren om uw huis te verwarmen of om warm water te krijgen zonder het gebruik van gas. Een warmtenet kunt u vergelijken met een centrale verwarming, maar dan op het niveau van een wijk of stad. Ongeveer een miljoen Nederlandse huishoudens krijgen warmte via een warmtenet.

Veel gevraagd over Stadsverwarming

Kan ik me af laten sluiten van stadsverwarming?

Algemeen

Alleen als u zelf een leveringsovereenkomst met Ennatuurlijk heeft kunt u zich af laten sluiten van stadsverwarming. Krijgt u jaarlijks een afrekening stook van WonenBreburg, dan is het niet mogelijk om u af te laten sluiten.

Kan WonenBreburg mij verbieden om me af te laten sluiten van stadsverwarming?

Algemeen

Nee, niet als u een eigen leveringsovereenkomst heeft met Ennatuurlijk. Het is dan mogelijk om u van de stadsverwarming af te laten sluiten. WonenBreburg is er geen voorstander van om dit te laten doen. Ondanks de hoge tarieven is een alternatief vaak nog veel duurder. We adviseren u om (eventueel met behulp van een energiecoach) te kijken of u iets aan de hoogte van uw verbruik kunt doen. Een hele woning verwarmen met bijvoorbeeld enkel een elektrische kachel is niet makkelijk en kost u heel veel elektra verbruik.

Waar moet ik aan voldoen om me toch af te laten sluiten van stadsverwarming?

Algemeen

 • Als uw woning is afgesloten van stadsverwarming bent u verplicht om zelf voor een veilig alternatief te zorgen om de woning te verwarmen. Dit alternatief moet voldoen aan alle huidige relevante wet-, en regelgeving. Wij vragen u om zelf na te gaan wat deze regelgeving inhoud. Dit geldt zowel voor de ruimteverwarming als het warm tapwater als deze allebei worden afgesloten. Wanneer een woning niet goed wordt verwarmd, is de kans zeer groot dat er schimmelvorming en vochtproblemen ontstaan.
 • De nieuwe warmtebron mag geen houtkachel, een kachel op gasflessen en/of een kachel op petroleum zijn. Warmtebronnen mogen geen open verbrandingstoestellen zijn en/of met fossiele brandstoffen. Het is onveilig, zowel voor het mogelijke brandgevaar als voor het binnenklimaat; er komt fijnstof vrij en CO2-uitstoot wat een onveilig of ongezond binnenklimaat kan opleveren.
 • De installatie van de nieuwe warmtebron moet plaatsvinden door een erkend installateur. De kosten hiervan betaalt u zelf. Houd rekening met minimaal € 2.000. Wilt u een ketel gaan huren, dan kan dit al snel € 30 per maand gaan kosten.
 • Wanneer alles via elektriciteit wordt opgewekt, kan het zijn dat de woningaansluiting moet worden verzwaard. Het verzwaren van de woningaansluiting (elektra) kan alleen door Enexis worden uitgevoerd. U bent er zelf verantwoordelijk voor om dit te laten toetsen en uitvoeren door een erkend installateur als dit bij u van toepassing is. Alle kosten hiervan betaalt u zelf.
 • Mogelijk moet ook uw groepenkast worden uitgebreid. U bent er zelf verantwoordelijk voor om dit te laten toetsen en uitvoeren door een erkend installateur. De kosten hiervan betaalt u zelf.
 • Ennatuurlijk gaat uw afleverset voorzien van een beugel met slot. De kosten (afsluit-, en aansluitkosten) hiervan betaalt u zelf. De kosten hiervan waren in april 2022 € 423. Het is mogelijk dat deze kosten niet meer actueel zijn en u rekening moet houden met een hoger bedrag.
 • Het is verplicht om alle bestaande apparatuur en leidingen te laten zitten. WonenBreburg is hier eigenaar van en staat niet toe dat deze worden verwijderd.
 • U bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf, het plaatsen, het onderhoud en het eventueel verwijderen van een nieuwe warmtebron en alles wat daarbij komt kijken.
 • Als u verhuist bent u er zelf verantwoordelijk voor om de alternatieve warmtebron en alles wat daartoe behoort uit de woning te verwijderen en af te voeren. Alle wijzigingen die u hebt aangebracht moeten in de oorspronkelijke staat, zoals dat was toen u de woning ging huren, worden teruggebracht. Doet u dit niet, dan worden de kosten die WonenBreburg hiervoor moet maken bij u in rekening gebracht.
 • Als u vertrekt uit de woning bent u zelf verantwoordelijk om een afspraak met Ennatuurlijk te maken om de woning weer aan te laten sluiten op stadsverwarming.

Hoe kan ik me laten afsluiten van stadsverwarming?

Algemeen

 • U kunt via contact@wonenbreburg.nl aangeven dat u zich af wilt laten sluiten.
 • De wijkopzichter van WonenBreburg gaat contact met u opnemen. Als u in aanmerking komt voor afsluiting krijgt u van WonenBreburg een brief waarin alle voorwaarden staan waar u aan moet voldoen. Deze brief moet u voor akkoord ondertekend terugsturen naar WonenBreburg.
 • WonenBreburg geeft bij Ennatuurlijk aan dat we akkoord gaan met uw verzoek.
 • U neemt zelf contact op met Ennatuurlijk voor verdere afspraken en uitvoering.

Hoe kom ik in contact met een energiecoach?

Algemeen

Vanuit de gemeente wordt er graag met u meegedacht.
Woont u in Breda, dan willen wij u doorverwijzen naar “Woonwijs”.
Woont u in Tilburg, dan willen wij u doorverwijzen naar “Aan de slag met je huis”.

Is het mogelijk om door WonenBreburg een thermostaat te laten plaatsen?

Algemeen

In woningen met blokverwarming of stadsverwarming is het niet mogelijk om een thermostaat te plaatsen. De thermostaatknoppen op de radiatoren kunnen niet gekoppeld worden aan een thermostaat.