Energiebesparing - wat doet de gemeente & de overheid?

Op deze pagina verwijzen we je naar hulp in je gemeente of landelijk, bij geldzorgen door stijgende energiekosten.

Landelijke energietoeslag

In 2023 kregen huishoudens met lage inkomens een geldbedrag om te helpen bij het betalen van de energierekening. Dat is een eenmalige energietoeslag. Ook kregen studenten een eenmalige tegemoetkoming voor energiekosten (kijk daarvoor op de website van DUO). De toeslag en tegemoetkoming zijn in veel gevallen automatisch overgemaakt.

Je krijgt de eenmalige energietoeslag als het inkomen van je huishouden op of net boven het sociaal minimum is. Op de site van jouw gemeente zie je tot welk inkomen iemand recht heeft op de energietoeslag.

De gemeente Breda heeft een eigen regeling voor energietoeslag. Zie het kopje 'Je woont in Breda' lager op deze pagina.

Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er voor huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het Noodfonds kijkt naar hoe hoog de rekening voor gas, warmte en elektriciteit is. En naar het inkomen van de volwassen mensen in jouw huishouden. Als het verschil te groot is, verlaagt jouw energieleverancier een deel van de energierekening voor een periode van zes maanden.

Meer informatie vind je op de website van het Noodfonds.

 


Je woont in Tilburg:

Eenmalige (landelijke) energietoeslag 

De energietoeslag 2023 is een geldbedrag van 800 euro voor huishoudens met een laag inkomen om te helpen bij het betalen van de energierekening. Veel inwoners kregen dit bedrag 1 december automatisch en hebben hierover een brief ontvangen.

Heb je begin december geen geld of brief ontvangen? En voldoe je aan de voorwaarden? Vraag de energietoeslag dan zelf aan. Dit kan tot en met 31 maart 2024.  Meer informatie vind je op de website van de Gemeente Tilburg.

Energie besparen met de witgoedregeling

Krijg je in de tweede helft van 2023 de landelijke energietoeslag ? Dan heb je ook recht op de witgoedregeling.

Je krijgt dan een cadeaukaart van 550 euro. Daarmee kun je een koelkast, koelvriescombinatie of wasmachine van 10 jaar of ouder vervangen door een nieuw, energiezuiniger exemplaar. 

Het Regionaal Energieloket organiseert de omruilactie voor de gemeente. Meer informatie vind je op de website van het energieloket

Geldzorgen of schulden? Vraag om hulp en advies:

Hulp nodig bij bijvoorbeeld het aanvragen van een energietoeslag of andere vergoeding?   

Eén keer per week helpen vrijwilligers je tijdens het spreekuur in het wijkcentrum bij het invullen van formulieren of begrijpen van een brief. Kijk hier welk wijkcentrum bij jou in de buurt zit. 

Gratis advies om je huis energiezuiniger te maken?

Stel je vraag via mail of telefonisch via: 088 - 00 62 013 (op werkdagen tussen 12.00 – 17.00 uur).

 


Je woont in Breda:

Eenmalige energiebijdrage ( = energietoeslag)

De energiebijdrage is een geldbedrag om huishoudens te helpen met het betalen van hun energierekening. Huishoudens met een laag inkomen kunnen tot en met 29 februari 2024 de energiebijdrage 2023 aanvragen. Voor 2024 komt geen energiebijdrage beschikbaar.

De landelijke overheid heeft de Energietoeslag 2023 vastgesteld. De Gemeente Breda heeft daarom de Energiebijdrage 2023 verhoogd naar € 1300.

Energiebijdrage 2023 nog niet aangevraagd? Je kunt tot en met 29 februari 2024 de energiebijdrage 2023 aanvragen. Meer informatie vind je op de website van de Gemeente Breda.

Hoge energierekening?

Bekijk de folder van de gemeente Breda over hulp bij energiekosten. 

Geldzorgen of schulden? Vraag om hulp en advies:

Gratis advies om je huis energiezuiniger te maken?

  • Bekijk hier wanneer het mobiele informatiecentrum (Greenhopper) of een informatieavond bij jou in de buurt is.
  • Maak online of telefonisch via het algemene nummer 14 076 een afspraak met een Energie Bespaar coach. Ook kunt u via WhatsApp contact opnemen (06 46 66 26 66) om een afspraak te maken.

Wilt u meer informatie over maatregelen vanuit de overheid?  

Lees op de website van de Rijksoverheid meer over maatregelen en acties.

Veel gevraagd over Energiekosten

Ik heb een woning met een laag energielabel. Wanneer wordt mijn woning verduurzaamd?

Algemeen

Woningen met een laag energielabel (E, F en G-label) worden versneld aangepakt zodat we in 2029 geen woningen meer hebben met een laag label. In Mijn WonenBreburg kunt u zien of en wanneer uw woning aan de beurt is voor onderhoud. Staat er geen onderhoud voor uw woning gepland? En is er dat in de afgelopen 5 jaar ook niet geweest? Weet dan dat uw woning wel aan de beurt komt voor onderhoud. Alle woningen komen aan de beurt, we weten dan alleen nu nog niet precies wanneer. Wilt u nu al besparen op uw energierekening? Vraag dan zonnepanelen of dubbel glas aan.

U krijgt een bericht wanneer uw woning of woongebouw aan de beurt is voor groot onderhoud. Wanneer er groot onderhoud plaatsvindt aan uw woning wordt er tegelijkertijd gekeken hoe het gebouw duurzamer en energiezuiniger gemaakt kan worden. Zoals isoleren en het aardgasvrij maken.   

Wist u dat u op zoek je energielabel kunt u opzoeken wat u energielabel is? En dat u via de website van de gemeente Tilburg en via de gemeente Breda het advies van een energiecoach kunt aanvragen?

Ik heb een eigen contract met mijn energieleverancier voor elektra. Krijg ik €190,- terug van de elektriciteitsleverancier?

Algemeen

Wanneer u een eigen contract heeft met de energieleverancier, krijgt u de €190,- als compensatie.

Hoe u de €190 korting op uw energierekening in november en december 2022 krijgt, hangt af van uw energieleverancier. Die kan ervoor kiezen om het over te maken maar ook om het te verrekenen met openstaande rekeningen. U kunt dit niet zelf bepalen. Uw energieleverancier informeert u hierover. 

Maak ik als huurder gebruik van prijsplafond dat de overheid heeft vastgesteld in 2023?

Algemeen

Algemeen geldt: 

Alleen als u een eigen gas, warmte - en/of elektracontract heeft, maakt u gebruik van het prijsplafond.

Betaalt u uw gas, warmte - en/of elektra via uw servicekosten? 
WonenBreburg heeft een collectief contract met energieleveranciers voor gas, warmte en/of elektriciteit. Deze kosten worden via de servicekosten aan u doorberekend. Hierdoor valt u niet onder de overheidsregeling. Deze is namelijk alleen van toepassing op de 'kleinverbruiker'. WonenBreburg heeft het contract met de energieleverancier voor verschillende woongebouwen, niet uzelf. Daardoor zijn wij 'grootverbruiker'. 

Aparte regeling voor grootverbruikers
Heeft u een blokaansluiting? En loopt uw contract voor warmte via WonenBreburg? Dan valt u niet onder het prijsplafond. De overheid bedacht voor u wel een vergoeding. In juni maakte de overheid meer bekend over de vergoeding die u krijgt voor de hoge gasprijs. Lees meer over deze regeling.

Ik heb geen eigen contract voor elektriciteit, ik betaal mijn elektrakosten via de servicekosten. Krijg ik de €190,- compensatie vanuit de overheid?

Algemeen

WonenBreBurg heeft een collectief contract met de energieleverancier voor elektra afgesloten. De kosten voor verbruik worden via de servicekosten aan u doorberekend. Hierdoor valt u niet onder de overheidsregeling. Deze is namelijk alleen van toepassing op de 'kleinverbruiker'. WonenBreburg heeft het contract met de energieleverancier voor verschillende woongebouwen, niet uzelf. Daardoor zijn wij 'grootverbruiker'.

De overheid heeft nog geen regeling bedacht om u te compenseren in de verhoogde kosten. Zodra hier meer over bekend is, vermelden wij dit op de website.

Wat is het maximale energieverbruik per jaar van het prijsplafond en wat zijn de tarieven die erbij horen?

Algemeen

Het prijsplafond is gebaseerd op het basis jaarverbruik.

  • Voor elektriciteit: tot 2900 kWh stroom in 2023 betaalt u € 0,40. Boven 2900 kWh geldt de marktprijs.
  • Voor gas: tot 1200 m³ gas in 2023 betaalt u € 1,45 per m³. Boven 1200 m³ geldt de marktprijs.
  • Voor stadsverwarming: tot 37 GJ in 2023 betaalt u € 47,38 per GJ. Boven 37 GJ geldt de marktprijs.

Wat betekent prijsplafond?

Algemeen

Het prijsplafond is een maximumtarief door de overheid is vastgesteld dat aan u mag worden berekend voor elektriciteits-, warmte en gasverbruik binnen een door de overheid vastgesteld gemiddeld verbruik van een kleinverbruiker.

Wie worden als kleinverbruiker gezien door de overheid?

Algemeen

Huishoudens, ZZP'ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Zie ook de website van de overheid

Kan WonenBreburg zelf geen energie en gas inkopen?

Algemeen

Nee, het is voor WonenBreburg niet mogelijk om zelf rechtstreeks gas en elektra in te kopen.

Welke energieleverancier heeft WonenBreburg?

Algemeen

WonenBreburg koopt gas en elektra in via Aenergie/ENGIE. Aenergie is een partij specifiek voor inkoop van energie voor woningcorporaties en Aenergie werkt samen met ENGIE Energie Nederland.

Kan WonenBreburg overstappen naar een andere leverancier?
Nee.

Heeft WonenBreburg vaste of variabele tarieven afgesproken voor energie en warmtelevering?

Algemeen

WonenBreburg heeft een overeenkomst vergelijkbaar met een variabel energiecontract. De eenheidsprijzen voor deze contracten (energie en gas) worden 4 keer per jaar vastgelegd. Verschil met een andere energieleverancier is dat daar de tarieven 2 keer per jaar worden bepaald; in januari en in juli.